Всі знають, що фрукти, овочі і трави одержують свій яскравий колір завдяки вмісту в них пігментів. Так навіщо використовувати хімічні барвники, якщо природа зробила нам стільки подарунків?
Сьогодні, у Чистий четвер, ми підготували для вас кілька відмінних способів, як можна пофарбувати крашанки за допомогою натуральних барвників. Абсолютно нешкідливо, а кольори виходять яскраві й насичені!
Ще з раннього дитинства пам’ятаю, як мама і бабуся фарбували яйця цибульним лушпинням. За допомогою цього нехитрого способу можна було отримати гаму відтінків – від блідо-оранжевого до насичено-коричневого.
А от про те, що великодні яйця можути бути яскраво-зелені, червоні, жовті й навіть сині без хімічних барвників — я дізналася нещодавно. І це справжня знахідка!
НАТУРАЛЬНІ БАРВНИКИ ДЛЯ ЯЄЦЬ:
1. Куркума
Яскравий сонячний жовтий колір можна отримати за допомогою відвару куркуми. Для цього в невелику ємність з гарячою водою додай 2-3 столові ложки куркуми. Щоб колір був більш насиченим, потрібно закип’ятити воду. В отриманому відварі можна як варити яйця (вийде більш насичений колір), так і просто відмочувати вже зварені.
2. Ромашка
Ромашка дає ніжний жовтий колір, її можна відварити і процідити або варити яйця разом з пакетиками ромашки аптечної.
3. Кора або гілки вишні
Для того щоб пофарбувати яйця в яскраво-червоний, тобі знадобиться відвар кори або гілок вишні.
Відвари кору або гілочки вишні, дай настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково проціди, а потім вари у цьому настої яйця. Якщо відвар кори вишні зробити слабким, відповідно яйця забарвляться в рожевий відтінок.
4. Синя капуста
Червонокачанна капуста — ось що допоможе пофарбувати яйця в дивовижний ніжно-блакитний колір.
Для фарбування потрібно нашаткувати качан капусти, перекласти в каструлю і залити водою (близько 0,5 літра). Доведи відвар до кипіння, після чого вари на повільному вогні 45 хвилин. Зніми каструлю з вогню, дай капусті повністю охолонути, а потім витягни з води.
Влий в отриманий відвар 4 столові ложки оцту, опусти в каструлю зварені круто яйця (з білою шкаралупою). Потримай яйця у відварі близько 3 годин.
5. Буряк
Буряк пофарбує яєчну шкаралупу в червоний з фіолетовим відтінком. А при зменшенні концентрації і кількості шматочків буряку легко отримати насичений рожевий.
6. Шпинат
Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати шпинат. Його потрібно дрібно нарізати (заморожений теж годиться), залити водою, щоб покривала, а потім варити в цій рідині яйця протягом півгодини.
За таким самим рецептом можна і фарбувати яйця кропивою.
7. Виноградний сік
Виноградний сік додасть твоїм пасхальним яйцям ніжний лавандовий відтінок.
Перед тим як фарбувати яйця, їх потрібно вимити в содовому розчині для знежирення. І не забудь обов’язкове правило – додавай в натуральні фарби оцет. Саме він роз’їдає шкаралупу, роблячи поверхню більш шорсткою і сприятливою до барвників.
Пофарбовані такими способами яйця виглядають просто фантастично, а головне – ніякої хімії! Важливо врахувати, що інтенсивність кольору безпосередньо залежить від кількості барвника і часу фарбування.
За матеріалами: Так просто