«Правило борщу», яке залишив нащадкам Ігор Петрович Краснов
Життєві поради

«Правило борщу», яке залишив нащадкам Ігор Петрович Краснов

Борщ може зробити смачним тільки хороша людина.

«Куди не плюнь, потрапиш в кухаря англійської королеви. Ви мені будете говорити: мовляв, м’ясо, навар, часник і капуста. Тільки я вам скажу, як рідним: головне в борщі – хто його робив. Борщ може зробити смачним тільки хороша людина.

Для початку треба зробити бульйон. Який бульйон робила моя бабуся Рахель Євелевна Серпік! Я вам так скажу: це був не бульйон, а здоров’я! Це був пеніцилін, а не бульйон! Потрібна яловичина. Свинину можете їсти без мене. Я що, повинен це бачити? Яловичина з мозковою кісточкою – все! Заливаємо водою, перець-горошок, три-чотири лаврушечки, нечищена цибулина. Все, діти, все… Підпаліть плиту і відійдіть від каструлі, не заважайте природі.

Підходити до каструлі можна тільки щоб посолити і зняти пінку. Поки бульйон сам себе готує, беремо буряк. Буряк дає колір всьому борщу. Ви, звичайно, можете називати його “свєклой”, але я вам так скажу: якщо ви назвете те, що дає колір всьому, жіночим словом, то ви – жалюгідний підкаблучник і нічого не розумієте в високій кухні.

Отже, буряк. Ми шаткуємо його дрібненько, потім кидаємо на сковороду, трохи обсмажуємо, а потім заливаємо одним-двама ополониками бульйону, який готується, вичавлюємо зверху пів лимона і ставимо на маленький вогонь – тушитися. Саме тушитися, не варитися… ні в якому разі. Інакше це буде не борщ, а буряковий суп. Вкінці процесу заправляємо томатною пастою. Не зажарку заправляємо, яку ми ще не зробили, а саме буряк.

Беремося за зажарку: шаткуємо моркву, цибулю, корінь петрушки, корінь пастернаку і корінь селери. І не треба мені морочити голову, що чогось там не знайшли. Шаткуємо болгарський перець і один гострий перець. Все це кидаємо на сковорідку і засмажуємо. Поки ми робимо зажарку, треба почистити три-чотири картоплі, нарубати пів головки капусти і пару стрілок селери, все це кинути в бульйон, з якого вже вийнято м’ясо і цибулю.

М’ясо потрібно порізати і повернути на місце. Коли картопля буде готова, кидайте зажарку, а після неї тушкований буряк. Варіть ще трохи, а за хвилину до вимкнення, киньте рубані зубчики часнику, перець і дрібно нарізані петрушку і кріп. Але після того, як ви заправите борщ сметаною, начистите часник і наріжете білий хліб, а потім це все спробуєте і скажете, що це не смачно, я перестану ходити з вами по одній вулиці, тому що я не люблю людей, які говорять неправду».

Автор – Ігор Краснов